- Bamiyan -


Bamiyan is een plaats in centraal Afghanistan. Bamiyan was voor de revolutie van 1978 en de lange troebelen die er op volgden een belangrijk bezienswaardigheid omdat er in een rotswand een aantal grote Boeddha beelden uitgehakt waren. Ze werden gebouwd gedurende de zesde eeuw, in de klassieke Grieks-boeddhistische stijl. Het grootste beeld stelde Dipankara voor.

 

 

“Ligging ”

 

Bamiyan ligt aan de zijderoute, een karavaanroute die de markten van China verbond met die van India, Centraal-Azie, het Midden-Oosten en Europa. Er lagen meerdere boeddhistische en hindoeïstische kloosters, en het was een levendig centrum voor religie, filosofie en Grieks-boeddhistische kunst. Het was een religieus boeddhistische plaats van de 2e eeuw na Christus tot de komst van de islam in de 9e eeuw. De monniken in de kloosters leefden als kluizenaars in kleine grotten uitgehakt in de zijkant van de Bamiyaanse kliffen. Veel van deze monniken versierden hun grotten met religieuze beelden en gedetailleerde, felgekleurde fresco's. De twee meest opvallende beelden waren de gigantische, staande boeddha's, respectievelijk 53 en 35 meter hoog. Dit waren de twee grootste voorbeelden van staande boeddha beelden in de wereld.  En zeker de beroemdste culturele verkenningspunten van de regio. Er wordt verondersteld dat de beelden werden gebouwd door de Kushana en de Huna, twee Indo-Europese volkeren, tijdens de hoogtijdagen van hun rijken.  

 

 

 “Boeddhistische pelgrim Xuanzang.”

 

 

De Chinese boeddhistische pelgrim Xuanzang reise in 632 door het gebied, en beschreef Bamiyan als een levendig boeddhistische centrum '' met meer dan tien kloosters en meer dan duizend monniken'', en hij zei dat de beide boeddha's waren '' versierd met goud en fijne juwelen''. Xuanzangs beschrijving is intrigerend, aangezien hij een derde, nog groter, liggend beeld noemt van Boeddha. Volgens zijn beschrijving bevond dit 300 meter lange beeld zich in een kloostertempel op enige afstand van het koninklijk paleis.

Tot op heden is deze liggende Boeddha beeld nog niet terug gevonden. Wel is er tijdens een archeologische expeditie in 2008  genaamd '' The sleeping buddha'' een beeld ontdekt. Alleen ging het hier om een 19 meter lange slapende Boeddha. 

 

 

“Boeddh beelden”

 

 

Helaas werden deze Boeddha beelden, die zich in het plekje Bamiyan bevonden, in de eerste week van maart 2001 vernietigd door de Taliban. Onder andere Japan, Zwitserland en UNESCO hebben hun steun beloofd voor de herbouw van de beelden met de oude brokstukken. Desalniettemin blijft het een cultureel erfgoed van het land dat wij met trots willen laten herleven in ons restaurant.